7 signalen die aantonen dat jouw CMS legacy software is
De technologische revolutie blijft op volle kracht doorstomen. Goed voor de efficiëntie, maar het heeft helaas ook nadelen. Dat je content management systeem (CMS) ooit toonaangevend was, wil niet zeggen dat dat nu nog het geval is. Deze software tools kunnen na verloop van tijd verouderen, wat kan leiden tot serieuze problemen. In deze blog geven we je 7 signalen om legacy software te herkennen en vertellen we over de risico’s die ermee gepaard gaan. Zodat jij actie kunt ondernemen om je CMS weer up-to-date te krijgen.
Wat is een legacy CMS?
Een content management systeem is een software applicatie die je website content laat creëren, beheren en publiceren. De term legacy wordt gebruikt om software aan te duiden die verouderd is of niet meer geüpdatet wordt door het ontwikkelteam. Legacy CMS systemen kennen vaak een verouderde technologie en zijn daarom niet in staat om de snel veranderende digitale wereld bij te houden. Dit heeft een negatieve impact op gebruiksvriendelijkheid, klanttevredenheid, veiligheid en compatibiliteit.
7 signalen die aantonen dat je een legacy CMS gebruikt
Door de verouderde software en het gebrek aan support heeft een legacy CMS een aantal aanzienlijke nadelen. Hoe herken je dat jouw CMS legacy software is? Dit zijn alvast een aantal zeer duidelijke signalen:
1. Je website is traag
Door de verouderde technologie kunnen websites die gemaakt zijn in een legacy CMS erg traag zijn voor de eindgebruiker. Legacy CMS tools kennen vaak een beperkte schaalbaarheid, waardoor ze vertragen bij veel websitebezoekers of het publiceren van grote hoeveelheden content.
Gevolg? De digitale ervaring voor jouw (potentiële) klant is niet alleen onprettig, de kans is ook groot dat je hierdoor online conversie mist. Maar er is nog een groot nadeel aan een trage website. Google kijkt bij het bepalen van de organische ranking namelijk ook naar de snelheid van je website. Hoe trager je website, hoe lager je ranking. En ook dit leidt uiteindelijk tot minder omzet.
2. Meer kans op beveiligingsrisico’s
Een legacy CMS is vatbaarder voor cyberaanvallen. Omdat ze geen beveiligingsupdates meer doorvoeren, nemen de kwetsbaarheden over tijd toe. En daarmee voor jou de kans op beveiligingsrisico’s.
3. Je loopt tegen beperkte functionaliteit aan
Waar moderne content management systemen meegaan met hun tijd, zitten legacy systemen vaak vast in hun functionaliteitenpakket. Deze is vaak verouderd, niet aangepast op de huidige digitale omgeving en daardoor beperkt. Hierdoor kun je vaak niet het maximale uit jouw website en content halen.
4. Het beheer is complex en tijdrovend
Moderne CMS systemen kennen vaak een geoptimaliseerde gebruikersomgeving. Omdat moderne CMS systemen nog steeds doorontwikkeld worden, wordt er regelmatig user interface onderzoek op los gelaten. Legacy systemen zijn daarentegen vaak logger en complexer in gebruik. Dit heeft als groot nadeel dat vaak slechts een handjevol mensen binnen je organisatie echt goed gebruik kunnen maken van het systeem. Niet alleen vertraagt dit processen, als deze personen de organisatie verlaten, verdwijnt daarmee ook gelijk alle kennis van de tool.
Waar moderne headless CMS systemen zoals Wagtail je in een oogopslag content laten toevoegen en aanpassen, ben je hier bij een legacy CMS aanzienlijk meer tijd mee kwijt. Wagtail maakt het zelfs mogelijk om contentblokken op meerdere pagina’s tegelijk te publiceren. Je nieuwe post delen op meerdere websites tegelijk? Ook dat is mogelijk. Een legacy CMS loopt mijlenver achter op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit.
5. Je website wordt niet meer optimaal ondersteund door je browser of is niet responsive
Browsers zijn continu in ontwikkeling. Als je CMS niet meer wordt doorontwikkeld leidt dit tot ondersteuningsproblemen op de lange termijn. Je merkt misschien dat sommige onderdelen van je website niet optimaal weergeven worden. Of dat je website niet goed te gebruiken is op mobiel of tablet. Dit zijn duidelijke signalen dat je huidige CMS verouderd is.
6. Gebrek aan integratiemogelijkheden
In onze digitale wereld vol SaaS applicaties en plug-ins en het toenemende belang van composable commerce is het belangrijk dat je CMS makkelijk gekoppeld kan worden met andere tools. Helaas is dit bij legacy systemen vaak niet het geval. Vaak ondersteunen andere applicaties of plug-ins jouw versie van CMS niet meer. Hierdoor is een koppeling niet meer mogelijk. Dit heeft een zeer nadelig effect op jouw werkprocessen en workflow.
7. Geen ontwikkelende community
Legacy content management systemen kennen vaak geen actieve community (meer) op onder andere Github, Gitlab of andere online kanalen. Dit zorgt ervoor dat het systeem minder snel doorontwikkeld en bugs trager verholpen worden. Een actieve community met gebruikers en developers zoals Wagtail heeft op Gitlab en Slack is een enorme toegevoegde waarde voor jouw CMS. Zo ben je er zeker van dat jouw CMS altijd up to date is met de nieuwste technologieën.
Van legacy naar future proof CMS
Herken je een aantal signalen? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Het blijven voortborduren op een legacy CMS kost veel tijd en geld op de lange termijn. Je loopt omzet mis omdat je website traag is en een minder sterke klantervaring biedt. Je websitebeheer groeit niet mee met je organisatie en is een rem op jouw interne processen. En het beheer kost veel energie en brengt veel frustraties.
Wij helpen regelmatig organisaties met een migratie naar een CMS wat meer up to date is. Daarbij werken we altijd met Wagtail. Dit gebruiksvriendelijke en snelle CMS elimineert alle nadelen van een legacy CMS. En brengt zelfs nog heel wat voordelen met zich mee. Hulp nodig om jouw legacy software de rug toe te keren en future proof te werken? We denken graag mee!