Stimuleren van innovatie en software testen tijdens Four Digits Academy
De Four Digits Academy zijn kennis- en inspiratiesessies. Vandaag ging het over het stimuleren van innovatie doormiddel van subsidie. Aansluitend een praatje over het belang van een software tester.
WBSO
Rik van der Wel (De Subsidie Informatie Groep) en Richie van den Broek (Evolvalor) begonnen met de kern van de WBSO subsidie: het stimuleren van innovatie en het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Subsidies bieden financiële ondersteuning voor projecten waarin wordt geïnvesteerd en kennis wordt opgebouwd.
De presentatie draaide om de WBSO-regeling, die zich specifiek richt op speur- en ontwikkelingswerk, inclusief softwareontwikkeling en productontwikkeling.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) speelde een cruciale rol in dit proces, omdat ze subsidieaanvragen beoordelen en faciliteren.
Er wordt benadrukt hoe de WBSO-regeling kan helpen bij het financieren van innovatieve oplossingen voor uitdagingen in softwareontwikkeling, zoals prestaties, schaalbaarheid, beveiliging en kostenbeheer. Belangrijke aspecten bij WBSO-aanvragen werden besproken, waaronder het omgaan met onzekerheden, duidelijke oplossingsrichtingen, technische vernieuwing, documentatie en het bijhouden van uren.
Ze sloten af met een oproep om mee te denken over werkzaamheden die geschikt zijn voor een WBSO-aanvraag.
Software testen
Jeroen Westen begon met een cruciale vraag: waarom testen we software eigenlijk? Het antwoord was eenvoudig maar essentieel - om fouten en problemen te identificeren en op te lossen voordat ze onze gebruikers bereiken. Zo wordt ontevredenheid bij klanten voorkomen en dure reparaties achteraf vermeden.
Het financiële aspect is ook niet te negeren; problemen worden kostbaarder naarmate ze later in het ontwikkelproces worden ontdekt.
We testen om fouten en problemen te identificeren en op te lossen voordat ze onze gebruikers bereiken.
Er werden verschillende testmethodes en testniveaus besproken, van blackbox en whitebox tot unit tests en acceptatietests. Ook zijn het V-model en de test piramide besproken.
Jeroen benadrukte "Shift Left Testing", waarbij testen eerder in het ontwikkelproces plaatsvindt. Door vroeg problemen te identificeren, kunnen kosten en inspanningen worden verminderd.
Naast geautomatiseerde tests benadrukte Jeroen het belang van exploratory testing, waar menselijke intuïtie en ervaring van onschatbare waarde zijn om fouten te ontdekken die anders over het hoofd zouden worden gezien.
Jeroen sloot af met een demonstratie van exploratory testing.
Bedankt 👏
We willen Rik van der Wel, Richie van den Broek en Jeroen Westen bedanken voor de inspirerende presentaties!