• Portretfoto van Ralph Jacobs
    Ralph Jacobs

Wagtail vs Wordpress en Django CMS: Het beste CMS voor jouw website

Een Content Management Systeem (CMS) is een essentieel onderdeel van je website. Het is het beheercentrum van jouw website. Wordpress is veruit de meest gebruikte open source CMS, maar dat wil niet zeggen dat het de beste keuze voor je is. Er zijn andere opties die hard in populariteit stijgen. Opties die voor verschillende organisaties een betere keuze zijn. In deze blog nemen we je mee op vergelijkingsreis tussen drie CMS systemen, Wordpress, Wagtail en Django CMS, zodat jouw keuze makkelijk wordt.

Wat is een open source CMS?

Een open source CMS is een content management systeem waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Hierdoor kunnen gebruikers de broncode aanpassen naar gelang hun behoeften. Open source CMS toepassingen evolueren continu. Omdat de broncode vrij beschikbaar is, zijn ontwikkelaars over de wereld altijd bezig om verbeteringen aan te brengen. Om het CMS nog uitgebreider te maken, sneller, gebruiksvriendelijker.

Een van de voordelen van een open source CMS is dat nieuwe veiligheidsrisico's snel getackeld worden door de oplettende community. Daarnaast is er door de constant ontwikkelende community een enorme selectie aan plug-ins en features beschikbaar. Plug-ins en features die makkelijk te integreren zijn in jouw website.

Hoewel Wagtail en Django CMS ondersteund worden door ontwikkelaars over de hele wereld, is de community achter WordPress vele malen groter. Laten we daarom beginnen met Wordpress, de bekendste CMS tool.

Wordpress

Wordpress is een gebruiksvriendelijk softwarepakket dat je kunt gebruiken voor het creëren en beheren van websites, blogs of apps. Met zijn gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide plug-in mogelijkheden en enorme ondersteunende community is WordPress de makkelijke keuze voor iedere websitebouwer.

Wagtail

Wagtail is een open source CMS op basis van Python en een Django Framework. Het is specifiek ontworpen voor het ontwikkelen van flexibele en schaalbare websites en web-apps. Door zijn enorme schaalbaarheid en intuïtieve beheer zie je Wagtail terug als basis bij organisaties als Google, Spotify en Instagram. Dat het minder bekend is wil niet zeggen dat het minder goed is. Want Wagtail biedt sterke voordelen ten opzichte van WordPress. Deze bespreken we hier nog verder in de blog.

Django CMS

Django CMS is een geavanceerde tool die geschikt is voor gestructureerde websites met meerdere niveaus. Het laat je op eenvoudige wijze content beheren en aanpassen, maar vereist wat meer kennis en tijd dan zijn rivalen. Doordat het gebouwd is op het Django Framework is het CMS schaalbaar en flexibel.

De 3 tools vergeleken

Hoewel het alle 3 volwaardige CMS systemen zijn, zijn er enorme verschillen in features en gebruik. Om het simpel te houden gaan we ons richten op een vergelijk tussen een aantal onderdelen. Onderdelen die jou dé doorslag kunnen geven bij je keuze.

Kenmerk Wordpress Wagtail Django CMS

Kosten

Gratis, maar templates en plug-ins vaak betaald

Gratis

Gratis

Codeertaal

PHP

Python

Python

Framework

Wordpress

Django

Django

Gebruiksgemak

Beginner

Beginner

Gevorderd

Contentbewerking

Plug-ins nodig voor contentbewerking

Zeer flexibel

Zeer flexibel

Schaalbaarheid

Kleine websites, focus op copy

Middelgrote tot grote websites, meerdere websites in 1 beheer-omgeving

Middelgrote tot grote websites

Programmeerskills

Niet nodig

Vereist

Vereist

Veiligheid

Laag, plug-ins zijn risicofactor

Hoog, geavanceerde beveiliging

Hoog, geavanceerde beveiliging

Toegangscontrole

Basisniveau

Uitgebreid

Uitgebreid

Enterprise features

Alleen met betaalde plug-in

Standaard: inclusief workflows, reports, vertalingen, etc

Alleen met extensies

Headless CMS

Niet standaard

Standaard

Niet standaard

Wordpress: Enorme selectie plug-ins, lage veiligheid

Wordpress biedt je alles wat je nodig hebt voor een effectieve website en gebruiksvriendelijke CMS. Maar in vergelijking tot Wagtail heeft het een aantal grote nadelen die toenemen met de grootte en complexiteit van de website. Zo is Wordpress aanzienlijk minder schaalbaar en laat de veiligheid, door de afhankelijkheid van plug-ins, te wensen over. Hoewel de enorme hoeveelheid plug-ins het makkelijk maken je website te vullen met handige features, loop je tegen limieten aan als je functionaliteiten op maat wenst. Daarnaast staan plug-ins erom bekend elkaar in de weg te zitten. Wat de snelheid van je website aanzienlijk vermindert.

Wagtail: Gebruiksvriendelijk en schaalbaar, maar een programmeur is vereist

Wagtail heeft als nadeel dat je een programmeur nodig hebt en dus initieel meer kost. De voordelen zijn daarentegen duidelijk. Wagtail maakt het makkelijk om jouw website en je CMS mee te laten groeien met je bedrijf, zonder dat je tegen limieten in functionaliteit aan loopt. Je website en CMS worden namelijk compleet op maat gemaakt door ervaren programmeurs. Zodat jij je volledig kunt richten op het beheren van de content. Wagtail garandeert optimale veiligheid en biedt je gratis Enterprise features aan die je tijd en kosten kunnen besparen op de lange termijn. Omdat de broncode schoon is en features optimaal op elkaar afgestemd zijn, zijn websites op basis van Wagtail een stuk sneller.

Wagtail is intuïtief, makkelijk te begrijpen en toegankelijk voor iedereen. Het biedt een aantal features die het makkelijk maken content aan je website toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is Streamfields, een feature waarmee je vooraf gedefinieerde contentblokken op elke pagina kunt plaatsen die je makkelijk kunt aanpassen. Een andere feature is Redactie Flow, die de mogelijkheid biedt om samen te werken aan verschillende pagina’s en real-time opmerkingen te plaatsen.

Maar Wagtail helpt ook met de vindbaarheid van je website. Het helpt je SEO aantrekkelijke URL’s te creëren, afbeeldingen te voorzien van metagegevens en heading tags aan te passen. Omdat Wagtail headless ondersteunt kun je content op verschillende websites en zelfs apps tegelijk plaatsen.

De Wagtail CMS omgeving met daarin een live preview terwijl je de pagina bewerkt
In het Wagtail CMS kan je een live preview zien terwijl je een pagina bewerkt

Django CMS: Schaalbaar en veilig, maar minder gebruiksvriendelijk

Wagtail en Django CMS zijn beide op het Django framework ontwikkeld. Toch zijn de verschillen groot. Django CMS biedt dezelfde voordelen als Wagtail. Maar het heeft één groot nadeel. Het CMS is een stuk minder gebruiksvriendelijk, vooral voor mensen met beperkte technologische kennis. Wagtail maakt het mogelijk content op je website te plaatsen met sample drag & drop tools. Django CMS vereist al snel kennis van code voor het plaatsen van content.

Wagtail is specifiek ontworpen om complexe en contentrijke websites aan te kunnen. Django CMS is initieel ontworpen om traditionele websites te bouwen en onderhouden. Django CMS heeft geen standaard headless mogelijkheden, maar is met voldoende technische kennis wel uit te breiden om dit te ondersteunen. Hoewel ze beide veel flexibiliteit bieden, is Wagtail door zijn gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid de betere keuze.

Tips die je helpen kiezen

Als we met een klant in gesprek gaan, stellen we ze altijd een aantal vragen om te bepalen welke CMS tool het beste bij hun behoeftes past.

We raden je aan goed over deze vragen na te denken:

  • Wat is je budget?
  • Beschik je zelf over technische kennis?
  • Wil je je website sneller en effectiever maken?
  • Of wil je een compleet nieuwe website bouwen?
  • Hoe complex is je website qua functionaliteiten en structuur?
  • Verwacht je dat je website weinig aanpassing nodig heeft. Of juist veel?
  • Wil je software koppelen met andere software of API’s?
  • Hoeveel vrijheid wil je dat je website beheerder heeft qua vormgeving?

De antwoorden op deze vragen geven een duidelijk beeld van je wensen en verwachtingen als het gaat om je website. Heb je een minimaal budget en zoek je een manier om snel een overzichtelijke website te bouwen en beheren? Dan is WordPress je beste keuze.

Heb je al een Wordpress website, maar loop je tegen limieten aan op het gebied van schaalbaarheid en maatwerk functionaliteiten? Dan is Wagtail de keuze voor jou. Ook als je meerdere websites vanuit één centraal punt wilt beheren is Wagtail de beste optie, zelfs bij meertalige websites. Doordat Wagtail een Headless CMS is, hoef je content maar één keer te creëren en kun je het op al je media kanalen tegelijk publiceren. Ongeacht of het een website of app is.

Ben je zelf een codeerheld en zoek je een CMS die veel flexibiliteit en schaalbaarheid biedt? Dan zou Django CMS zo maar de keuze voor jou kunnen zijn.

Heeft je bedrijf een enorme groeipotentie, waarbij het noodzakelijk is dat de website met je meegroeit? Dan adviseren we Wagtail. Door zijn headless mogelijkheden biedt Wagtail een enorme schaalbaarheid, zodat je klaar bent voor de toekomst.

Probeer vooral vooruit te kijken. Het kan zijn dat op dit moment Wordpress de ideale keuze lijkt, maar dat over 5 jaar niet meer is. Om dan over te stappen naar Wagtail of Django CMS kost enorm veel tijd en geld. Tijd en geld die je beter had kunnen gebruiken om andere delen van je bedrijf te optimaliseren.

Waarom Four Digits met Wagtail werkt

Als liefhebbers van code is flexibiliteit ontzettend belangrijk. Snel, simpel en effectief, daar gaan we voor. Ons doel is er voor zorgen dat jouw websitebeheer makkelijk is. Wagtail helpt ons dit doel te behalen. Door zijn veelzijdigheid kunnen we de meest complexe websites bouwen, zonder daarbij concessies te doen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Even een nieuwe pagina maken? Geen probleem. Content op alle pagina’s tegelijk veranderen? Met Wagtail snippets is dit binnen een paar minuten gedaan. Een pagina effectiever maken? De StreamFields maken het je makkelijk.

Wat je wens ook is, Wagtail maakt het makkelijk. Wagtail zorgt voor de basis, wij zorgen ervoor dat jouw website als een maatpak om je bedrijf past.

Benieuwd hoe we jouw websitebeheer sneller en slimmer kunnen maken? Vraag een gratis Wagtail demo aan.

Vrijblijvend een Wagtail demo aanvragen?

We love code

Cookies

Wij maken gebruik van cookies. Meer hierover lees je in onze Privacy- cookieverklaring.