Humanitas

Al jaren werken wij met trots aan het Humanitas Registratie Systeem (HRS) en het landelijke intranet. Wat ons betreft een schoolvoorbeeld van maatwerk en naadloze samenwerking.

Project
Humanitas Registratie Systeem (HRS)
Technieken
Klant sinds
2010

Wij hebben de eindverantwoordelijkheid over de ontwikkeling, hosting en het onderhoud van het HRS. En tevens zijn we samen met Humanitas altijd aan het kijken naar nieuwe API-koppelingen, wensen en/of features. Veiligheid en privacy van gegevens zijn bij elke keuze essentieel.

Screenshot van HRS

HRS2.0

In 2019 zijn we begonnen met HRS2.0. Een kopie van HRS maar dan uitgevoerd met nieuwe technieken en in een nieuwe visuele stijl.

Humanitas heeft ons het vertrouwen gegeven voor hun een nieuwe tool neer te zetten voor het primaire proces van alle vrijwilligers. Met de kennis van de afgelopen jaren kunnen wij processen nog simpeler en sneller maken.

De nieuwe omgeving is opgezet in Django en in 2020 zullen we alleen intranet en kennisbank nog in Plone draaien.

Security test passed

Veiligheid

Niet alleen kunnen de ruim 31.000 vrijwilligers inloggen op het systeem en de gegevens inzien en aanpassen van meer dan 72.750 deelnemers. Ook het hele bedrijfsproces is hieraan gekoppeld. Een declaratie indienen is dus zo gedaan, net als een nieuw project starten en dit direct koppelen aan de administratie. Ook het met e-learningprogramma's koppelen van bijvoorbeeld landelijke en lokale scholingen is geen enkel probleem.

Voor de monitoring gebruiken we BI-tools, die door middel van rapportages inzicht geven in doelgroepen en resultaten. In 2014 waren zo'n 14.000 vrijwilligers geregistreerd in HRS, in 2016 al meer dan 31.000!

Schaalbaarheid

Jaarlijks zijn er meer dan 2.7 miljoen paginaviews verdeeld over 262.871 sessies. De vrijwilligers hebben gezamenlijk meer dan 700.000 aantekeningen aangemaakt verdeeld over 55.000 dossiers.

31.000
Inloggende gebruikers
2.776.835
Pageviews
262.871
Sessies
900.000
Aantekeningen

Resultaten

Het grootste resultaat is absoluut de ontwikkeling die HRS heeft doorlopen. Wat begon als een kleine tool om projecten te beheren is uitgegroeid tot een volwaardige beheerapplicatie voor coördinatoren, beheerders en vrijwilligers.

Verdeeld over 35 iteraties hebben we externe systemen gekoppeld voor boekhouding, declaraties, scholing, onderzoek en een API voor de BI-tool. De kwaliteit borgen we met automatische robottests, deze testen in een echte browser een vast patroon van acties als een vooraf bepaalde gebruiker met of zonder rechten. Hierdoor kunnen we ook nu nog garanderen dat alles werkt!

9
Jaar ontwikkeling
35
Iteraties
9
koppelingen
586
Robottests in jenkins

Gebruikte techniek

HRS moet veilig zijn. De structuur van gegevens is ingewikkeld en de rollen overkoepelend. Daarom is gekozen voor een objectdatabase en het platform Plone. De beroepskrachten van Humanitas zijn automatisch gekoppeld via de Active Directory. De BI-tools lopen via diverse API’s. Inloggen op verschillende systemen is niet meer nodig, HRS verzorgt Single Sign On (SSO).

Samenwerking

Een iteratie komt tot stand uit een hele lange backlog van wensen en ideeën. Samen met Humanitas bepalen we welke items prioriteit hebben. Op basis van budget en uren bepalen we welke features nodig zijn voor de doorontwikkeling. Humanitas staat midden in het team.

Doorspreken van de structuur op één van onze glazen muren.
Doorspreken van de structuur op één van onze glazen muren.

Over Humanitas

Logo van Humanitas

Humanitas is een organisatie die zelfredzaamheid bevordert. Ze bestaat uit een landelijk orgaan met 110 regionale afdelingen, ingedeeld in 7 districten. De afdelingen zijn verantwoordelijk voor de projecten die worden uitgevoerd. De landelijk organisatie is faciliterend in de dienstverlening en eigenaar van HRS.

Eén centraal systeem waar een heel land op kan bouwen?

Neem contact op met Ralph